Er zijn natuurlijk heel veel manieren waardoor je auto in de sloperij terecht kan komen. Het kan zijn dat je zelf schade hebt gereden, maar er zijn vaak ook eerdere ongelukken waardoor dat kan gebeuren. Je hebt namelijk ook meerdere varianten van total loss en dat zijn wel degene die het vaakste voorkomen. Of het komt omdat je auto een te lange levensduur heeft gehad en daarom in de autosloop eindigt. In deze blog kun je meer lezen over deze onderwerpen.
Total loss
Je auto kan wel eens in de sloop eindigen. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor, maar heb gebeurd toch. Er worden per jaar zo een 212000 auto’s gesloopt. Dit valt mee ten opzichte hoeveel auto’s er in Nederland rijden. Een aantal van deze auto’s eindigen in de sloperij omdat ze total loss zijn. Nu denk je waarschijnlijk dat total loss alleen de auto’s zijn die echt helemaal in de kreukels liggen. Dat is niet zo een total loss auto heeft meerdere varianten. Je hebt technisch total loss en daar bedoelen we dan wel mee dat de auto helemaal in de kreukels ligt en de auto echt niet meer te repareren valt. Je hebt ook economisch total loss. Dat houd in dat de auto gestolen kan zijn. Maar het kan ook betekenen dat de auto wel stuk is, maar vaak niet gerepareerd kan worden. Bij economisch total loss horen ook de auto’s die wel gerepareerd kunnen worden, maar dat je dan met je portemonnee achteruit gaat. Hiermee bedoelen we dat de dagwaarde van de auto dan lager is dan de reparatie kosten. Hierdoor is het zonde om je auto te laten repareren. En dat is dus ook niet verstandig om te doen.
Levensduur van de auto
Niet alleen total loss auto’s zijn de meeste voorkomende auto’s die in de sloperij terecht komen. Je hebt namelijk ook auto’s die een levensduur van 15 jaar hebben en dus al enorm oud zijn. Een auto gaat ongeveer 19 jaar mee dit is al best lang vergeleken de vorige jaren. Toen ging een auto namelijk maar 17 jaar mee. Door de nieuwe technologie gaan auto’s steeds langer mee. Maar dit betekent niet dat er nooit een eind komt aan deze levensjaren. Als een auto toch aan het einde is van zijn levensjaar dan wil de auto vaak niet meer starten. Soms komt het ook voor dat een auto zomaar niet meer wilt rijden dan weet je dat het tijd is om je auto naar de autosloop te brengen. Dit is wel een lastige keuze al helemaal als de auto nog gerepareerd kan worden. Veel mensen willen dat alleen niet omdat ze dan geld uitgeven aan een auto die misschien het volgende jaar weer stuk is. Kies daarom voor een nieuwe frisse start en breng je oude auto naar de sloperij.